Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2010. december 16., csütörtök 16:24

Új jegyző, bemutatkozó rendőrkapitány
Nyáron vette át Óbuda-Békásmegyer új rendőrkapitánya kerületi kinevezését. A rendőr őrnagy ma mutatkozott be az önkormányzati képviselők előtt. A testületet döntött a jegyzői pályázat nyertesének személyéről is. Módosult a helyi adókról szóló rendelet.

Horváth Antal rendőr őrnagy megbízott kerületi kapitányként vezeti a kerületi rendőrséget. Bemutatkozása során elmondta: 44 éves, Pesterzsébeten lakik, 22 éve dolgozik rendőrként. Legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megállítsa az állomány kötelékében szolgálatot teljesítő rendőrök fluktuációját, valamint, hogy visszaszorítsa a lakosságot legjobban irritáló bűncselekménytípusokat.

Napirend előtt elbúcsúzott a képviselőtestülettől a kerületben 20 éve jegyzőként tevékenykedő Sárádi Kálmánné dr. Ennek kapcsán Bús Balázs polgármester köszönetét fejezte ki, amiért a jegyző segítségére volt a polgármesteri tisztség átvételének nehéz időszakában, valamint a magas színvonalú törvényességi és hatósági munka elvégzéséért is köszönetet mondott. A testület frakcióvezetői hozzászólásukban jókívánságaikat tolmácsolták a főjegyzői feladatok elvégzéséhez.

2011. január 1-jétől az építményadó mértékének felső határa jelentősen emelkedik - erről döntött a Parlament. A helyi rendelet értelmében az építményadó a törvényi felső mértékkel megegyező volt. Eddig. Most azonban a lehetséges adómaximum 1580 Ft/m2/év helyett csupán 1430 Ft/m2/év lesz január 1-jétől. Az építményadó emelésének mértéke így 15,23%.
Ugyancsak törvénymódosítás tette lehetővé, hogy 2011. január 1-től a kerületek dönthessék el, átengedik-e a Fővárosi Önkormányzatnak az idegenforgalmi adó beszedését vagy saját maguk szedik be az illetékességi területükön. A III. kerület ez utóbbit választotta, mértékét pedig a megkezdett vendégéjszakára eső szállásdíj 4%-ban határozta meg.

A díszpolgári javaslattevő testület részéről felmerült az igény, hogy számos olyan magyar, vagy külföldi személy, illetve szervezet van a gazdaság, a tudomány, a művészet és a kultúra területén, akik Óbuda-Békásmegyer fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek, mégsem adható számukra kitüntető cím. Ezen személyek és szervezetek kiemelkedő munkájának elismerésére hozta most létre a képviselőtestület a "Pro Óbuda" díjat.

A "Könyvet házhoz" szolgáltatás immár 2007. április 12. óta működik a kerületben. Ennek köszönhetően könyvek, folyóiratok, egyéb dokumentumok jutnak el az idős, beteg, mozgásukban korlátozott emberekhez. A szolgáltatás alapját az önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár között kötött együttműködési szerződés adja. A könyvek kiszállításában az Óbudai Múzeum és a Platán Könyvtár, valamint a szolgáltatás zavartalan működtetéséhez nélkülözhetetlen gépkocsi vonatkozásában az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ Támogató Szolgálata is részt vesz. Most a fent említett, év végén lejáró együttműködési szerződést 2012. december 31-ig meghosszabbították a képviselők.

Kiss Anita pályázatát egyhangúan támogatták a képviselők, így az okmányiroda korábbi vezetője tölti be Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatában a jegyzői tisztséget
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.